keskiviikko 7. toukokuuta 2014

William Paley ja Suuri Kelloseppä

William Paley (1743-1805)
maalaus George Romney (k.1802)
kuva wikimedia
"Jumala on kuin Suuri Kelloseppä" kirjoitti Rev. William Paley teoksessaan Natural Theology: or, Evidences of the Existence and Attributes of the Deity (Lontoo 1802. 12. painos 1809).

Kirja nostaa W. Paleyn Luonnollisen teologian johtavaksi nimeksi ja Brittiläisen imperiumin mukana kautta maailman levinneen anglikaanisen kirkon tärkeäksi opettajaksi yli sadan vuoden ajaksi.

Paley kokosi teokseen 1700-luvun kuluessa käytyä keskustelua ja sen tarkoituksena on osoittaa luonnossa nähtäviä todisteita jumaluuden olemassaolosta ja olemuksesta (otsikossa ei käytetä sanaa Jumala, God).

Paleyn edustama luonnollinen teologia on deismin sukulainen rajatessaan määrätietoisesti keskustelusta pois sekä ilmoituksen että ihmeet.

Yhteys deismiin on orgaaninen: Cambridgen Christ College luennoillaan W. Paley opetti opiskelijoilleen moraalifilosofiaa ja esitteli siinä deismin kehitykseen liittyvien Samuel Clarken, Joseph Butlerin ja John Locken ajattelua. Näiden luentojen pohjalta hän julkaisi filosofisen teoksen The Principles of Moral and Political Philosophy (1785). Paley osoittautuu tässä syvälliseksi orjuuden vastustajaksi aikana, jolloin orjakauppa teki monta englantilaista laivuria rikkaaksi.

Vaikka hän ei jumalalliseen ilmoitukseen vedonnutkaan etsiessään todisteita jumaluudesta, Rev. Paley toki tunsi pyhät Kirjoitukset lapsuudestaan asti ja tutki niitä ahkerasti. Hänen teologinen painopisteensä on ollut tässäkin älyllisissä kysymyksissä totuudesta - pitävätkö Raamatun kirjoitukset paikkansa ja kestävätkö kristinuskon perusteet?

Kirjoitusten suhteen Paley iskee asian ytimeen. Horae Paulinae, or the Truth of the Scripture History of St Paul (1790) Paley vertaa Apostolien tekoja ja Paavalin kirjeitä osoittaen, että niiden keskinäisen yhteys ei ole suunnitelmallista (undesigned). Tämä samojen tapahtomien riippumaton kuvaus kahdessa eri Raamatun kirjoituksessa vahvistaa kertomusten historiallisuutta. (Tämä lienee myös modernin eksegetiikan laajalti edustama näkemys Apt ja Paavalin suhteesta. Asiasta toki väitellään yhä myös Helsingin yliopistossa!)

View of the Evidences of Christianity (1794) on ollut Englannissa tavattoman arvostettu. Teos kuului Cambridgessa opintovaatimuksiin vielä 1920-luvulla, joten on mahdoton yliarvioida sen merkitystä englantilaisen papin ja uskonnonopettajan fundamentaaliteologiaan.

Charles Darwin kertoo omaelämänkerrassaan tunteneensa William Paleyn kirjan hyvin ja vasta myöhemmin alkaneensa arvostella siinä esitettyjä argumentteja luonnosta.

Kuten tunnettua, viime aikoina Richard Dawkins on painottanut Paleyn ajattelun merkitystä ja käynyt julkiseen painiin Suuren Kellosepän kanssa.William Paleyn pääteos on luettavissa verkossa


----
Teksti pohjautuu wikipedian artikkeliin W. Paley
sama teksti (H) ID AS Luominen blogissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti